گام های شش گانهی پیادهسازی استراتژی اقیانوس آبی
(تنها آفريدن يک ارزش نوآورانه (انگيخته) است که تمايل و انرژي (انگيزه) لازم را به تمامي يک ملت خواهد بخشيد تا به سوي رهايي و آزادي گام بردارند. ملت کرد، در صورت تعريف اين ارزش نوآور، اشک و عرق و خون را به پاي هدف، خواهد ريخت….و نيز خواهد رسيد…..)
يک: استراتژي اقيانوس آبي که در برابر اقيانوس قرمز، نخستين بار در حوزه ي اقتصاد به کار گرفته شد اکنون مي تواند به ساير حوزه هاي علوم وبه ويژه سياست تعميم داده شود.
بر اساس استراتژي اقيانوس قرمز، پارادایم رقابت، بر ذهن بسیاری از مدیران امروز جهان سیطره دارد، مدیران تنها راه پیروزی و موفقیت سازمان خود را در پیشی گرفتن از رقبا و گرفتن سهم بیشتر از تقاضای موجود می دانند.
دو: تنها راه پیروزی در رقابت، توقف تلاش برای پیروزی در رقابت است و به جای ورود به رقابت خونین در اقیانوس سرخ باید وارد فضای نامحدود اقیانوسهای آبی شد و دست به آفرينش زد. در یک کلام به جای گرفتن سهم بیشتر از کیک باید به دنبال بزرگتر کردن کیک بود. آزاد شدن ذهن مدیران از این پارادایم نیازمند دیگر گونه نگریستن به مفهوم استراتژی است.
سه:نظريه پردازان اقيانوس آبي در عرصهی تفکر استراتژیک کلاسيک مبتنی بر حضور در مهلکهی رقابت، مواجه مستقیم و جاری شدن خون و نهایتاً شکل گیری اقیانوس قرمز (اقیانوسی از خون) است، فلسفه ي جدید و نوآورانهای پیشنهاد میکنند که بر مبنای آن، موفقيت سازماني در شرایطی مسالمت آمیز، به دور از رقابتهای خونین و در پهنهی اقیانوس آبی صورت میگیرد.
چهار: در درسهای مدیریت، بیشتر استراتژی های سازماني برگرفته از مدلهای نظامی است که مبتنی بر “مقابله” و “مواجهه” است.
وقتی سازمان ها درگیر رویارویی مستقیم میشوند، صحنهی مبارزه شلوغ میشود و همهی طرفهای درگیر با کاهش عملکرد، کاهش فعاليت و کاهش بهره وري روبرو مي شوند.
استراتژي اقيانوس آبي در پاسخ به اين تغييرات جهاني نظريه پردازي شده است:
-پیشرفت شتابان در تکنولوژي
– تنوع گسترده در تمامي امور و شئون
-عوامل مرتبط با دانش ، فرصت ها و چالش ها برای روند جهانی شدن
-تشدید رقابت جهانی
-افزایش کشاکش ها در گستره ي جهاني
– حرکت سازمان ها از برنامه ريزي کلاسيک به سوي جنبش استراتژیک
پنج: هدف استراتژی اقیانوس آبی، تداوم کوشش سازمان ها در عرصهای است که قبلا وجود نداشته و از این طریق پهنهای آرام و بیتلاطم را پیشروی سازمان ها قرار مي دهد.
شش: برای تشخیص چنین عرصههایی، دیدبانی کلان، امری ضروری است و از اینرو است که یک سازمان هرگز نباید دیدبانی خود را برونسپاری کند. سازمان فعال در اقیانوس آبی نسبت به سازمان هايي که در آنها رقباي سازماني با یکدیگر مواجهه ي مستقیم دارند، بهره ور تر است.
هفت: با استفاده از استراتژی اقیانوس آبی، مي توان انتظار داشت هر سازمان به مخاطبان “ارزش نوآورانه” ارائه کند.
ارزش نوآورانه چیزی يک چشم انداز بلند و فراگير همراه با بيشترين بهره مندي و مناسب ترين نتيجه براي بيشترين تعداد از مخاطبان است. همیشه جلیقهی نجات داشته باشد.
هشت: گام های ششگانهی پیادهسازی استراتژی اقیانوس آبی اگرچه پر مخاطره اما بسيار مفيد هستند:
گام اول: گام اول بازسازی مرزهای سازمان است. در این گام باید چارچوبها و مفروضات سازمان، اهداف سازماني و تقاضاها و نيازهاي مخاطبان را به چالش کشيد و و دوباره تعريف کرد.
نمونه: بر اساس استراتژي اقيانوس آبي، احزاب کردستاني، بايد به بازنگري در چارچوب هاي حزبي و شاکله هاي سازماني خود اقدام و بر اساس تقاضاها و نيازهاي مردم کردستان، اقدام به تعريف هدفي کنند که ارزش آفرين بوده و احزاب را در يک مسير و روند مطلوب قرار مي دهد. اکنون به جرات مي توان ادعا کرد بزرگترين ارزشي که مي توان در ذهن ملت کرد يافت چيست.
گام دوم: در گام دوم باید بر تصویر بزرگ تمرکز کنید. این به آن معناست که نباید خود را آنقدر درگیر آمار و ارقام کنید که از مسائل کلی، جهت گیریهای کلان و موقعیت سازماني خود غافل شد.
نمونه: احزاب کردستاني اگر به جاي پرداختن به مسايل پيش پا افتاده، درگير شدن در رقابت هاي بي حاصل و بيهوده ي حزبي و غافل شدن از موقعيت خود نسبت به جهان امروز، تصوير کلاني به نام “کردستان” و “ملت کرد” براي خود بيافرينند رقابت هاي حزبي، درون حزبي، تکه تکه شدن ها و اغلب تنازعاتي که گاه ممکن است به رويارويي و برخورد منجر شود هرگز اتفاق نمي افتاد و اتفاق هم نخواهد افتاد.
گام سوم: گام سوم، فراتر رفتن از وضعيت کنوني است. برای اینکار باید به جای آن که صرفاً بر برآوردهکردن نیازهای فعلی تمرکز شود، بايسته است به آینده نظر داشته و تمايلات مخاطبان را براي ساختن فردايي درخشان مورد تحلیل قرارداد.
نمونه: بسيار سخت است بتوان از حزب و يا سازماني در کردستان سخن گفت که تمايلات مردم کردستان را با هدف ساختن آينده اي بهتر براي آنان تحليل نمايد. احزاب کردستاني، بيشتر درگير گذشته هستند و اين بزرگترين آسيبي است که معمولا آن ها را به سوي اقيانوس قرمز کشاکش با خود و با ديگر احزاب سوق داده است.(و مي دهد)
گام چهارم: گام چهارم، رعایت توالی استراتژیک است. در این گام ضروری است در خصوص آنچه قصد ارائهاش را دارید، به سوالاتی همچون “چرا کسی باید اين هدف را بپذيرد؟ “آیا هدف و مسير، به لحاظ اقتضائات زماني و مکاني و امکاني، متناسب و مناسب است؟”، ” چه مانعی در راه هدف وجود دارد و آيا اساسا اين مانع يا موانع، طبيعي است يا آنکه سازمان ره به خطا يرده است؟” پاسخ داده شود.
نمونه: احزاب کردستاني در بسياري موارد، با هدف سازي هاي غيرضروري و تن دادن به قواعدي که اصولا جغرافيايي به نام کردستان، زماني به نام قرن 21 و امکانات دستيابي به آن، فاقد توجيهات علمي است مسير خود را به سوي راه بي بازگشت اختلافات با يکديگر، تبديل اختلافاتبه رقابت و تکه تکه شدن و تنازع و سرانجام نابودي يکديگر و نابودي خود هموار مي کنند.
گام پنجم: گام پنجم، چیرگی بر موانع سازمانی است و این موانع عمدتاً ناشی از ترس و محافظهکاری مدیران نسبت به ورود به حوزهی جدیدی از فعاليت است که با ادبیاتی متفاوت اداره میشود.
نمونه: به جرات مي توان گفت يکي از موانع عظيم بر سر راه تحول در احزاب کردستاني، تغيير در ديدگاه ها، روش ها و منش ها و به تبع آن، تغيير و دگرگوني متناسب در ملت کرد، ترس و محافظه کاري رهبراني است که از ريسک پذيري به شدت گريزان هستند. دنياي امروز دنياي مديران و رهبراني است که در صورت لزوم، دست به اقدامات پرمخاطره مي زنند. عصر محافظه کاري در دنياي شتابان امروز، به سرآمده است.
گام ششم: گام نهایی، اجرایی کردن استراتژی است. برای این منظور بهتر است اجرای استراتژی در چهارچوب یکی از فرایندهای سازمان خود آورده شود. همچنین ضروری است با توجه به ماهیت مخاطرهآمیز ورود به این عرصه، فضایی از اعتماد را در درون سازمان ایجاد نموده و آن را تحکیم بخشد.
نمونه: احزاب کردستاني بايد با تحول پذيري در خود، به چالش کشيدن اهدافي که براي خود برگزيده اند، انتخاب نقشه راهي جديد براي خود و ملت خود، هم رهايي خود و هم رهايي ملت کرد را تضمين کنند. يک استراتژي تهاجمي يکپارچه و اصطلاحا روبه جلو، بايد وارد فرايندهاي اقدام حزبي شده و مخاطرات اجراي آن نيز به جان پذيرفته شود. همچنين ايجاد اعتماد در ميان اعضا و هواداران حزب و حتي تمام يا اکثر اعضاي ملت و صرف انرژي براي نهادينه ساختن آن، از مهمترين اقدامات براي اجرايي سازي گام ششم يا همان گام نهايي است.
تنها آفريدن يک ارزش نوآورانه (انگيخته) است که تمايل و انرژي (انگيزه) لازم را به تمامي يک ملت خواهد بخشيد تا به سوي رهايي و آزادي گام بردارند. ملت کرد، در صورت تعريف اين ارزش نوآور، اشک و عرق و خون را به پاي هدف، خواهد ريخت….و نيز خواهد رسيد…..
توضيح: در سال ۲۰۰۵ کتابی تحت عنوان راهبرد اقیانوس آبی که حاصل کار بیست ساله پروفسور چان کیم و پروفسور رنه مابورنیا بود، منتشر شد و در کمتر از یک سال میلیونها نسخه از آن به چهل و یک زبان دنیا ترجمه و فروخته شد. استراتژی اقیانوس آبی نتیجه دو دهه تحقیق و مطالعه بر روی بیش از ۱۵۰ حرکت استراتژیک سازمان ها در طی ۱۰۰ سال گذشته است