سفر روحانی و تغییر نگرش حاکمیت بە شرق کوردستان
حسن روحانی در حالی امروز برای دومین بار در زمان ریاست جمهوری خود وارد شهر سنە (سنندج) شد کە در سایتهای اجتماعی واکنشهای زیادی را بە همراه خود داشتە است و بیشتر آنها این سفر را سفری تبلیغاتی میدانند.
این در حالی است کە خود روحانی در بدو ورود بە شهر سنە (سندج) اعلام کرد کە برای افتتاح ٢١ پروژە اقتصادی و عمرانی این سفر را انجام دادە است.
منصور مرادی، نمایندە مردم مریوان و سروآباد در پارلمان ایران با بیان اینکه “سفر ریاست محترم جمهور در تعطیلات نوروز خیلی جالب نیست، گفتە است کە افتتاح چندین پروژه که اغلب آنها متعلق به دوره های گذشته است در کمتر از دو ماه به انتخابات معنی دار است”.
آژانس (باسنیوز) در این ارتباط مصاحبەای با بهزاد خوشحالی، نویسندە و فعال سیاسی کورد ترتیب دادە است کە در پی میآید.
خوشحالی بر این باور است کە در مقیاس کشوری نخستین موضوعی که از هدف این سفر به ذهن متبادر خواهد شد، اهداف انتخاباتی است.
خوشحالی این مسئلە را در مورد مناطق شرق کوردستان متفاوتتر میداند و میگوید: “جمهوری اسلامی بیش از هرکسی به این مساله واقف است که جنس مطالبات کوردها فارغ از طرح و پروژه و انتخابات، محتوایی مرکز گریز دارد و هویت خواهانه است؛ مطالباتی که با کلیت نظام و یکپارچگی ایران، از زاویەدار بودن هم گذشته است و تدریجا به سوی شکاف گام برمی دارد. نظام به خوبی بر این امر آگاه است که نگاه مردم نه به مرکز، بلکه به ساحت فکری خودساختەای است که محتوای آن به ارادەای ملی حول محور (کورد بودن) بازمیگردد، نه وضعیتی که مردم در آن خود را ایرانی پنداشته و به چارچوب های سرزمینی آن وفادار هستند و این دستکم در مورد شرق کوردستان، بزرگترین چالش نظام است که نه تنها موفق به مهار و تغییر آن نشده است، بلکه روز به روز بر شدت دامنەی مرکز گریز آن افزوده شده است”.
این فعال سیاسی ضمن اشارە بە فعال بودن جنبش مدنی و سازماندهی دوبارە احزاب شرق کوردستان میگوید: “جنبش مدنی در شرق کوردستان کاملا فعال است، مردم بیش از هر زمان به نمادهای حاکمیت به اصطلاح ملی ایران حساسیت منفی نشان می دهند، احزاب کوردستانی وارد مرحلەی جدیدی از فعالیتهای تبلیغی و عملیاتی شدەاند و پس از پوست اندازی مجدد، شانس این را هم خواهند داشت که از سوی قدرهای منطقهای حمایت شوند؛ همگرایی میان همەی لایەهای جامعەی کوردستانی بیشتر شده است و جمع تمامی این فاکتورها پتانسیل عظیمی است که در صورت راهبری میتواند به گسست نیز بینجامد”.
وی شرق کوردستان را بە عنوان مانعی جدی در مقابل برنامەهای ایران میداند و میگوید: “علاوه بر ایجاد مشکل امنیتی جدی برای نظام در داخل، به صورت بالقوه یک مانع بزرگ در سطح کلان برای توسعه خواهی در منطقه نیز هست و کوردستان اکنون شاید بتواند به عمدەترین مانع برای پروژەی فراگیر اسلام ایرانی نیز تبدیل شود”.
بهزاد خوشحالی، سفر روحانی بە کوردستان را در این برهە زمانی سفری امنیتی میداند و آن را مقدمە ورود بە تغییرات عمدە در نگاه استراتژیک نظام ایران در آیندە بە کوردستان میداند.
وی در پایان میگوید “با توجه به ناکارایی سیاستهای نظام در کوردستان، صرفنظر از آنکه رئیس جمهوری آینده معتدل، یا تندرو خواهد بود اهداف، مدیریت و عملیات در کوردستان، از جنس اکنون و سالهای پیش نخواهند بود. سیاست نظام در مناطق کوردنشین به طور کلی تغییر خواهد کرد