اکوسید، پنجمین جنایت علیە صلح
اکوساید، ارتکاب هر عمل غیرقانونی یا مضری است که فرد (یا حکومت) به خوبی از آن آگاه است که آسیب های شدید و طولانی مدت جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کند. اکوسیدها با ایجاد تخریب انبوه در اکوسیستم ها که برای حفظ همه نوع حیات بر روی زمین ضروری است تأثیر منفی انسانی بر محیط زیست دارد.
تنها ده کشور در سراسر جهان عملاً بوم کشی را به عنوان یک جرم قانونی اعلام کردەاند.
اکوسیدهاباعث تخریب اساسی یک اکوسیستم می شوند یا سلامت یا رفاه یک گونه یا جمعیت انسانی را در معرض خطر قرار می دهند.
به طور خلاصه، اکوسید، انجام هر کاری است که در دراز مدت به سیاره یا حیات روی سیاره زمین آسیب برساند. عملی که بهعنوان اکوسید در نظر گرفته میشود، معمولاً “یک عمل انجامشده” نیست و تلاش برای ارتکاب آن نیز اکوسید، تلقی می شود.
اکوسیدها بە عواقب منفی گرمایش زمین نیز می افزایند، توسعە کشورها را بە تاخیر می اندازند، ضد توسعە هستند، و همە زنجیرەهای غذایی را تحت تاثیر قرار می دهند، بە فرسایش خاک می انجامند، توفان های خاک و گردوغبار ایجاد می کنند و یک اقلیم را رو بە نابودی می برند.
اساساً اکوسید یک اثر دومینو است: یک فاجعه زیست محیطی هدفمند که توسط انسان ایجاد شده است، مستقیماً بر دیگران و در نهایت بر سایر اشکال زندگی (مانند گونه های جانوری، گیاهان، گل ها و غیره) تأثیر می گذارد که برای ایجاد اکوسیستم سالم، عناصر طبیعی ضروری و تأمین وتداوم زندگی سالم انسان ضروری هستند.
یکی از مخرب ترین اثرات بوم کشی این است که چگونه زندگی فرهنگی تاریخی و حفظ شده مردم بومی را از بین می برد.
اکوسید به اشکال مختلف وجود دارد زیرا همچنانکە گفتە شد باعث ایجاد یک اثر دومینوی طولانی مدت و منفی بر محیط می شود.
جنگل زدایی، آسیب به اقیانوس، آلودگی آب و خاک، آلودگی هوا، زبالەهای هستەای، آلودگی نفتی، و آلودگی پلاستیک، رایجترین نمونەهای اکوسید هستند.
٭٭٭٭
ایده اکوسید برای اولین بار در دهه هفتاد در طول جنگ ویتنام توسط پروفسور “آرتور دبلیو گالستون” مطرح شد زمانی که او در اعتراض به ارتش ایالات متحده برای استفاده از علف کش و ماده شیمیایی برگ زدای عامل نارنجی برای از بین بردن پوشش شاخ و برگ و محصولات سربازان دشمن اعتراض کرد.از آن زمان، بسیاری از سازمان های جامعه مدنی و حقوقدانان از جرم انگاری بوم کشی در حقوق بین الملل حمایت کرده اند.
پولی” هیگینز فقید با ارائه پیشنهادی به کمیسیون حقوقی سازمان ملل متحد برای اصلاح اساسنامه رم در دادگاه کیفری بین المللی به منظور گنجاندن اکوسید” به عنوان پنجمین جنایت علیه صلح، اکوسید را به عنوان آسیب” گسترده و تخریب وسیع تعریف کرد که با از دست دادن اکوسیستم های یک قلمرو معین چه توسط عامل انسانی یا به دلایل دیگر، حیات مسالمت آمیز ساکنان یک قلمرو را بشدت کاهش می دهد…
منبع:
Ecocide, Definition and examples, Stephanie Safdie, greenly Institute, 2023
Ecocide, European Law Institute, University of Vienna, 2022