پروندە میکونوس، دریچەای بە سوی جهان مخفی
معرفی کتاب
قتل در میکونوس، تجزیە و تحلیل یک ترور سیاسی، کتابی است کە بە کوشش مرکز اسناد حقوق بشر ایران، چاپ و منتشر شدە است.
کتاب شامل این سرفصل ها است:
پیشگفتار، چکیده، شرایط و بستر سیاسی، برنامه ریزی و اجرای قتل، صدور دستور قتل، تدارکات قتل، حمله، قرار، دستگیری و رسیدگی قضایی،تحقیقات پلیس، کیفرخواست، رسیدگی قضایی،شاهد “سی”، گزارش اداره کل حراست از قانون اساسی آلمان درباره ترور میکونوس، صدور حکم بازداشت برای علی فلاحیان، رأی دادگاه، نتیجه گیری و پیوست های قربانیان و عاملین قتل.
در پیشگفتار کتاب می خوانیم:
از زمان پیروزی انقلاب تاکنون دولت جمهوری اسلامی ایران تعهد راسخی را نسبت به صدور انقلاب خود به خارج از کشور نشان داده است. یکی از ابعاد این تعهد تلاش در خاموش نمودن آوای انتقادی جامعه ایرانیان خارج از کشور در سراسر دنیا بوده است. از آذر ماه ۱۳۵۸ مأمورین اطلاعاتی ایران، فعالان سلطنت طلب، ملی گرا و دموکرات را در کشورهای مختلف مانند آمریکا، اتریش، امارات متحده عربی، فرانسه و ترکیه به قتل رسانده اند.
ایران مکرراً برای ارتکاب قتل در خارج از مرزهای خود مسوول شناخته شده است. در آبان ۱۳۸۵، یک قاضی فدرال آرژانتینی برای هشت مقام عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران که در بمبگذاری مرکز فرهنگی یهودیان در بوئنوس آیرس در تیر ۱۳۷۳ که ۸۵ نفر کشته بر جا گذاشت متهم شناخته شده بودند قرار بازداشت صادر کرد. متهمین شامل رئیس جمهور سابق ایران حجت الاسلام اکبر هاشمی رفسنجانی، و وزیر امور خارجه سابق ایران علی اکبر ولایتی می باشند. همچنین قرارهای بازداشت دیگری برای مقامات ایرانی از سوی دولت سوئیس در فروردین ۱۳۸۵ در رابطه با ترور پروفسور کاظم رجوی و از سوی دولت اتریش در سال ۱۳۶۸ در رابطه با قتل یکی از رهبران کورد عبدالرحمان قاسملو صادر شده است در حال حاضر حداقل سه قرار بازداشت جداگانه برای وزیر اطلاعات سابق ایران، حجت الاسلام علی فلاحیان که چهره اش روی جلد این گزارش دیده می شود وجود دارد.
در این زمینه پرونده میکونوس از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که دریچه ای به سوی دنیای مخفی می گشاید. محاکمه بسیاری ولی متأسفانه نه همه کسانی که در این ترور دست داشتند کوچکترین جزئیات عملی درباره عملیات ترور توسط ایران و نوع و شخصیت افرادی که جهت اجرای ترور استخدام می شوند را افشا کرد شهادت یک مقام عالیرتبه اطلاعاتی سابق ایران با تجربه مستقیم از چنین عملیات هایی بینش منحصر به فردی را درباره فرمان و دستور سیاسی ای که پشت این حملات بود فراهم ساخت. انتشار بی سابقه اسناد و مدارک اطلاعاتی آلمان ساختار عملیات اطلاعاتی ایران در اروپای غربی را برای بازبینی در دسترس عموم قرار داد.
مرکز اسناد حقوق بشر ایران با بررسی تمامی این مدارک و انجام مصاحبه های تازه و تحقیقات مکمل، اولین گزارش جامع در خصوص پرونده میکونوس را که قابل دسترسی عموم مردم به هر دو زبان انگلیسی و فارسی می باشد فراهم نموده است. با انتشار این گزارش مرکز اسناد حقوق بشر ایران دسترسی فعالان حقوق بشر در ایران و در جامعه جهانی را به مدارکی که خشونت دولت جمهوری اسلامی ایران برای خاموش کردن صدای مخالفین خود را بدون در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی آنها ثابت میکند فراهم می نماید.
گزارش مرکز اسناد حقوق بشر ایران از شجاعت بیاندازه افرادی که علیرغم دشمنی عمیق موجود، خود را متعهد در دفاع از آزادی بیان و انجمن می دانند قدردانی می کند. پرونده میکونوس تنها یک مورد از وقایع بیشماری است که مخالفین نظام سیاسی ایران بهایی گزاف برای باور به اعتقادات شخصی خود پرداخته اند.
در چکیدە کتاب آمدە است:
در ۲۶ شهریور ۱۳۷۱ مأمورین جمهوری اسلامی ایران سه نفر از رهبران حزب دموکرات کردستان ایران و یکی از دوستان ایشان را در یک سالن خصوصی در رستوران میکونوس در منطقه ویل مرسدورف برلین آلمان به قتل رساندند. این حمله از سری ترورهای سازمان یافته توسط دولت جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب ۱۳۵۷ به منظور ارعاب و مختل نمودن فعالیتهای سیاسی مخالفین رژیم بود.
دستور اجرای عملیات میکونوس توسط کمیته امور ویژه جمهوری اسلامی صادر شد که در زمان وقوع واقعه شخص رهبر آیت الله علی خامنه ای ریاست آن را بر عهده داشت و رئیس جمهور، حجت الاسلام اکبر هاشمی رفسنجانی وزیر اطلاعات علی فلاحیان و وزیر امور خارجه علی اکبر ولایتی از اعضای آن بودند. کمیته امور ویژه حجت الاسلام فلاحیان را مسوول نظارت بر اجرای عملیات نمود.
عملیات میکونوس توسط پرسنل شورای عملیات ویژه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و عوامل مستقل که توسط مأموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی استخدام شده بودند انجام شد.
حجت الاسلام فلاحیان، عبدالرحمان بنی هاشمی را به سرپرستی تیم میکونوس برگزید. بنی هاشمی توسط یکی از اعضای وزارت اطلاعات مستقر در آلمان به نام کاظم دارابی مورد مساعدت قرار گرفت. دارایی چهار تبعه لبنانی مقیم آلمان به نامهای یوسف محمد السید امین عباس حسین، رایل محمد آتریس و عطا الله آباد را که از طریق ارتباطشان با حزب الله یا اصل می شناخت برای همکاری در عملیات استخدام نمود.
اهداف اصلی عملیات میکونوس دکتر محمد صادق شرفکندی دبیر کل حزب دموکرات، فتاح عبدلی نماینده حزب دموکرات در اروپا و همایون اردلان، نماینده حزب دموکرات در آلمان بودند. نور الله دهکردی دوست دکتر شرفکندی نیز در این حمله کشته شد و عزیز غفاری صاحب رستوران زخمی شد.
قتل ها توسط عبدالرحمان بنی هاشمی و عباس حسین رایل کە عامل با تجربه حزب الله بود به اردلان و دکتر شرفکندی تیر خلاص زد صورت گرفتند. یوسف امین امنیت قاتلین را با مسدود نمودن درب ورودی رستوران در طول عملیات فراهم آورد، فرج الله حیدر رانندگی اتومبیل قرار را به عهده داشت و یک تبعه ایرانی دیگر که تنها به نام محمد شناخته شد محل عملیات را تا قبل از عملیات زیر نظر داشت.
اگرچه بنی هاشمی، حیدر و محمد توانستند با موفقیت از آلمان بگریزند ولی بیشتر افرادی که به طور مستقیم در قتل میکونوس دست داشتند سریعاً دستگیر شدند. دادستانهای آلمان رایل دارایی و امین را هر یک به ارتکاب چهار فقره قتل و یک فقره شبه قتل متهم نمودند دو نفر باقیمانده به معاونت در ارتکاب جرم متهم شدند.
دادگاه میکونوس سه سال و نیم طول کشید. دادگاه در این مدت ۲۴۶ بار تشکیل جلسه داد و ۱۷۶ نفر در دادگاه شهادت دادند. یکی از شهود، مأمور عالیرتبه اطلاعاتی سابق وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی بود و مدارک مستند از پرونده های اطلاعاتی گرفته تا نوارهای ضبط شده اخبار تلویزیون ایران بررسی شد.
دادستان ها موفق شدند محکومیت چهار مورد از پنج مورد اتهامی را به دست بیاورند. رایل و دارایی به دلیل نقش خود در حمله به رستوران میکونوس به حبس ابد محکوم شدند.
مقامات آلمان به این نتیجه رسیدند که دولت ایران مستقیماً در قتل میکونوس دخالت داشته است و در اسفند ۱۳۷۴، دادستان کل فدرال آلمان کی نیهم، در یک اقدام غیر منتظره قرار بازداشت بین المللی علی فلاحیان وزیر اطلاعات ایران را صادر نمود. این قرار اشعار می داشت که فلاحیان قویاً به همکاری در ارتکاب قتل ها مظنون است. قرارهای بازداشت دیگری نیز برای دو مأمور وزارت اطلاعات مستقر در تهران که نقش اولیه در طراحی عملیات داشتند صادر شد. هر سه نفر آنها در حال حاضر تحت تعقیب می باشند
قرارهای بازداشت صادر شده برای عبدالرحمان بنی هاشمی و حیدر نیز همچنان به قوت خود باقی هستند. به نظر می رسد که در حال حاضر هر دو نفر در امنیت کامل در ایران زندگی می کنند.
اما در بخش نتیجە گیری کتاب آمدە است:
جمهوری اسلامی ایران مدتها در از بین بردن مراکز گروههای سیاسی مخالف چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور نقش داشته است. در فاصله سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۷۵ مقامات جمهوری اسلامی دستور یک سری ترور مخالفین سیاسی رژیم را صادر نمودند که تعداد زیادی از این ترورها در کشورهای اروپای غربی صورت گرفت. بعد از فوت آیت الله خمینی در سال ۱۳۶۸ مسوولیت هدایت این عملیات به کمیته امور ویژه به ریاست آیت الله علی خامنه ای جانشین ایشان واگذار شد. مسوولیت اجرای دستورات کمیته امور ویژه به شورای عملیات ویژه وزارت اطلاعات محول شد.
کاست پرونده میکونوس تا امروز بهترین نمونه برای شناخت عملیات دولت جمهوری اسلامی ایران در ترور مخالفینش در خارج از کشور بوده است. این عملیات به وضوح استفاده ایران از سازمانهای تروریستی خارجی در مواقع عدم دسترسی به منابع خود برای تعقیب مخالفین خود را نشان می دهد. عملیات میکونوس کم هزینه و در عین حال مؤثر بود. شیوه کار مورد استفاده توسط تیم میکونوس در عین اینکه از بروز نقش وزارت اطلاعات در عملیات می گوید ولی تلاش زیادی برای پنهان کردن منشاء عملیات یا گمراه کردن مأمورین تحقیق به عمل نیامده بود. هیچ تلاشی برای از بین بردن شماره سریال سلاحهای استفاده شده در حمله صورت نگرفته بود و تلاش جدی برای از بین بردن سلاح ها صورت نگرفته بود تا رابطه بین سلاحها و جمهوری اسلامی آشکار نشود. این امر بیانگر آن است که جمهوری اسلامی ایران از اینکه مخالفینش بدانند و بر آنها ثابت شود که دولت ایران پشت عملیات بوده منفعتی می دیده است.
شاید مهمترین ویژگی واقعه میکونوس دشمنی و خصومت توجیه ناپذیر جمهوری اسلامی ایران با حزب دموکرات کردستان است. در مدت سه سال دکتر شرفکندی دومین رهبر حزب دموکرات کردستان بود که در یکی از شهرهای اروپایی به قتل رسید. در مجموع مرکز اسناد حقوق بشر ایران از قتل تعداد زیادی از افراد و اعضای عالیرتبه حزب دموکرات کردستان توسط رژیم ایران در خارج از ایران بیشتر در عراق مطلع است. مهارت عاملین قتل و اجرای آرام و خونسردانه عملیات توسط قاتلین در ترور میکونوس مظهر بی رحمی رژیم ایران است که به طور مداوم سعی در از بین بردن و نابود کردن مخالفین سیاسی خود داشته است.
لینک منبع فارسی:
https://www.scribd.com/doc/17908580/%D9%82%D8%AA%D9%84-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%DB%8C%DA%A9%D9%88%D9%86%D9%88%D8%B3-%D8%AA%D8%AC%D8%B2%DB%8C%D9%87-%D9%88-%D8%AA%D8%AD%D9%84%DB%8C%D9%84-%DB%8C%DA%A9-%D8%AA%D8%B1%D9%88%D8%B1-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C
لینک منبع انگلیسی:
https://iranhrdc.org/murder-at-mykonos-anatomy-of-a-political-assassination/